Proč může být obezita nebezpečná? Odpovídala MUDr. Šárka Malá

Chat je uzavřený23.01.2019 11:00

Šárka Malá.

Proč může být obezita nebezpečná? Jak poznám, že trpím metabolickým syndromem? V jakých případech bychom měli vyhledat pomoc odborníka? Ptejte se MUDr. Šárky Malé z EUC Kliniky v Ostravě. Host odpovídá ve středu 23. ledna od 11.00.

MUDr. Šárka Malá vystudovala lékařskou fakultu UJEP Brno, má atestaci v oboru vnitřní lékařství a diabetologie. Je vedoucí regionálního centra MED-PED pro vyhledávání a léčbu familiárních hyperlipidémií. Pracovala v Městské nemocnici Ostrava jako vedoucí diabetologické ambulance a nyní působí v EUC Klinice Ostrava jako lékařka diabetologické a metabolické ambulance. Publikuje českých odborných časopisech a věnuje se přednáškové činnosti.

Chat

  • SK

    Jaké jsou nejčastější příčiny obezity?

  • Host chatu

    Obezita vzniká souhrou genetických faktorů a vlivu zevního prostředí. Je nutno říci, že obezita je nemoc, kdy vliv genetiky se uplatňuje více než v 50% , zbytek je již na nás, na našem chování v rámci jídelníčku, na míře pohybové aktivity, záleží i na kvalitě a výběru pitného režimu, na míře zvládání stresových situací, ale taky na rodinných zvyklostech a vzorech, které od dětství vídáme u svých rodičů a prarodičů. Samozřejmě existují období v životě člověka, která jsou pro rozvoj obezity významná – např. dospívání, těhotenství, období klimaktéria, nástup do zaměstnání, kdy se snižuje pohybová aktivita, svatba, odchod do důchodu atd.

  • WAR

    Jaké jsou nejhorší důsledky obezity?

  • Host chatu

    Existují dva typy a tři stupně obezity. Typ „jablko“ ( zvaný mužský typ obezity , kdy dochází k hromadění tuku v oblasti břicha) je rizikovější např.pro kardiovaskulární onemocnění než typ „hruška“ ( zvaný ženský typ obezity), kdy dochází k hromadění tuku výrazněji na hýždích a stehnech. Je to dáno metabolickou aktivitou tukové tkáně v oblasti břicha. Obecně rozdělujeme obezitu na I-III. stupeň podle tzv body mass indexu (BMI). Hodnotu BMi získáme, pokud váhu v kilogramech podělíme výškou v metrech na druhou ( kg /m2). Již při obezitě I.stupně mají obézní zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění, vysokého tlaku , cukrovky a hodnoty BMI III st. jsou z hlediska zdraví alarmující a kromě uvedených onemocnění mají nemocní větší riziko vzniku mozkových příhod, syndromu spánkové apnoe, kloubních potíží, většího výskytu některých nádorů, je větší riziko operačního výkonu apod.

  • InnerS

    Může užívání psychiatr. léků způsobit obezitu?

  • Host chatu

    Říká se, že obezita je onemocněním těla i duše. Někdy je obtížné odlišit, zda na počátku byla obezita a díky ní dochází k rozvoji např. deprese nebo naopak depresivní pacient své deprese zajídá a rozvíjí se nadváha či obezita. V současné době existuje celá škála psychiatrických léků, u kterých může docházet i k redukci hmotnosti, ale je taky známo, že po některých lécích může vzestup hmotnosti nastat. Je vždy třeba kontaktovat odborníka v psychiatrii, který terapii vede a ten zhodnotí možnosti a výběr medikace dle konkrétní diagnózy.

  • Jan

    Dobrý den, paní doktorko, od kolika kilogramů se dá říci, že už je člověk obezní?

  • Host chatu

    Dobrý den. Jak jsem uvedla, nezáleží na samotných kilogramech, ale na poměru kilogramů a výšky těla, tedy na body mass indexu (BMI- kg /m2)) . Tento ukazatel je však orientační a nezohledňuje přesně například „svalovce“ od pacienta s otoky. Pak je nutno přikročit k dalším vyšetřením a zjistit množství tuku v organismu.

  • Petr

    jak postupujete,když k vám přijde obézní pacient? stanovíte mu i správný jídelníček?

  • Host chatu

    Pacient je v naší metabolické poradně vyšetřen z interního hlediska včetně laboratorních výsledků, vylučujeme jiný důvod obezity než prosté přejídání, zjišťujeme další přidružená onemocnění, jeho stravovací návyky , možnosti pohybové aktivity a pak je pacientovi vysvětlen rámcově jídelníček se zásadami správného výběru potravin, rozložení jídla během dne, je motivován k pohybové aktivitě a k dalším zásadám zdravého stravování a životního stylu. Podrobný jídelníček pak případně stanovuje nutriční terapeutka, která si s pacientem určí rozsah kontrol.

  • Romana

    dobrý den, jak je možné, že někdo se stravuje zcela nezdravě, a přitom nepřibere a někdo tloustne, jak se říká, ze vzduchu? Je to dědičné?

  • Host chatu

    Dobrý den., vliv genetiky je jistě cca 50%, Záleží na tom, jak velký soubor tzv. obezitogenních genů dostaneme od rodičů „do vínku“, Pokud máme oba rodiče obézní, pak předpoklad , že obezitu dostanou i jejich potomci, je cca 80%. Dědičnost určuje, jak snadno či obtížně můžeme hubnout. Vlohy pro obezitu dědíme tak od předků, pro které tato vloha byla v určitém období důležitá např. pro překlenutí období hladu, nedostatku jídla atd. Taky opakované a málo úspěšné redukce hmotnosti vedou ve svém důsledku k prohlubování obezity, neboť organismus se na tyto „jojo“ efekty adaptuje a zpomalí své metabolické děje. Rovněž podstatný je poměr příjmu a výdeje energie, tedy míra a pravidelnost pohybové aktivity přispívá k úspěšnému hubnutí.

  • Jana Drásalová

    Které vyšetření je lepší? Glukoza na lačno, glykovaný hemoglobin nebo orální glukozový test? Glukozu na lačno mám v pořádku, glykovaný hemoglobin také Mám si nechat udělat i orální glukózový test. Mám nadváhu a mám z cukrovky obavy.

  • Host chatu

    Orální glukosový test je pomocná vyšetřovací metoda, která se používá k diagnostice onemocnění cukrovkou jako takovou,, těhotenskou cukrovkou a porušenou glukózovou tolerancí. Spočívá v podání glukózy ústy a následném postupném měření hladiny cukru v krvi. Prokazuje, jak se organismus dokáže vyrovnat s glukózovou zátěží (jak rychle dokáže tuto zátěž zpracovat). Test je určen pro lidi s výskytem diabetu v rodině, obézní pacienty a pro pacienty s vysokým krevním tlakem. Nejčastěji se indikuje tento test těm pacientům, kterým lékař vícekrát po sobě naměřil vysokou hladinu cukru v krvi nalačno ( od 6,1–7,0 mmol/l). Máte-li nadváhu a rodinnou anamnézu cukrovky, pak je provedení orálního glukosového testu vhodné, i když samotná diagnosa cukrovky je při normální lačné hladině glykémie a normálním glykovaném hemoglobinu méně pravděpodobná. Nicméně uvedený test může odhalit porušenou toleranci glukózy, která je „předstupněm“ cukrovky a následná dietní a režimová opatření mohou vznik cukrovky oddálit.

  • Romanka

    Souvisí obezita s inzulinovou rezistencí? Mají obézní menší citlivost na inzulin?

  • Host chatu

    Inzulinová rezistence znamená sníženou schopnost tkání odpovídat na inzulin, což je zejména ve svalech a tukové tkáni. Tělo se snaží kompenzovat inzulinovou rezistenci další tvorbou inzulínu , protože buňky potřebují glukózu k přežití. Dochází tak ke zvýšené koncentraci inzulinu v krvi a následně k poruše rovnováhy mezi glukózou a inzulinem a toto může vést v těle ke škodlivým následkům. Inzulinová rezistence není nemoc, ale je spojena s dalšími stavy jako kardiovaskulárním onemocněním, arteriální hypertenzí, cukrovkou 2. typu, obezitou a nealkoholickým tukovým postižením jater. Mnoho osob s těmito nemocemi nemá inzulinovou rezistenci a naopak, u mnoha lidí s inzulinovou rezistencí se tyto stavy nevyvinou.

  • Nováková

    Dobrý den, je možné zredukovat hmotnost z obezity 2. stupně do optimální hmotnosti a trvale si ji udržet ? Tedy redukce hmotnosti o tři stupně.

  • Host chatu

    Dobrý den, redukce hmotnosti o tři stupně "je občas k vidění", ale trvalé udržení tohoto stavu bývá obtížné, protože organismus se adaptuje na danou situaci. Záleží rovněž na rychlosti redukce hmotnosti. V každém případě pro zdraví prospěšná je redukce hmotnosti alespoň o 10% z původní váhy, kdy dochází k evidentnímu zlepšení všech krevních hodnot ( glukosa, lipidogram), krevního tlaku apod.. Součástí úspěchu pak bývá samozřejmě pravidelná pohybová aktivita, která kýžený váhový úbytek podpoří.

  • Soukupová

    Zdravím, je obezita dědičná ? Z jaké části je geneticky založená a z jaké části je získána nezdravým životním stylem.

  • Host chatu

    ...

  • Lotrek

    Zdravím,
    co znamená binge eating disorder. Je to vrozené nebo genetické postižení ?

  • Host chatu

    Jedná se o poruchy příjmu potravy ( bulimie, mentální anorexie a další jednotky). Těmito poruchami může trpět každý bez rozdílu věku a pohlaví.Jejich příčina není přesně známa. Spouštěčem mohou být různé psychosociální potíže. Naše ambulance se těmto stavům nevěnuje, je nutná pomoc psychiatra.

  • Matějj

    Zdravím,
    k určení obezity se snad používá i bioelektrická impedance (BIA), je to pravda a jak to funguje a o čem vypovídá výsledek ?
    Děkuji za odpověď

  • Host chatu

    BIA je v současně době rozšířená metoda, slouží pro odhad tělesného složení u zdravých jedinců .Princip metody spočívá v rozdílech v šíření střídavého elektrického proudu různé intenzity v různých biologických strukturách. Měří celkovou vodu, tukoprostou hmotu, svaly, tkáně. Tato metoda je přesnější než uváděný BMI, zohledňuje pohlaví, věk a je dobrým kontrolním mechanismem při redukci hmotnosti, zda pacient neztrácí např. svalovou hmotnost apod.

  • Suchancová

    Zdravím, beru léky na hyperprolaktinemii. Souvisí tato onemocnění Fröhlichův syndrom a hyperprolaktinémie s obezitou ? Jaké léky by jste mi doporučila na hyperprlokatinemii ?
    Děkuji za radu.

  • Host chatu

    Obezita u uváděných onemocnění je většinou sekundární, to znamená, že obezita tato onemocnění nevytváří, ale bývá jejích součástí. V každém případě se jedná o endokrinologické jednotky, a váš dotaz ohledně hyperprolaktinémie vám jistě zodpoví endokrinolog ve vašem bydlišti, naše metabolická poradna se těmito syndromy nezabývá.

  • Kohoutová

    Dobrý den,
    Které metody bariatrická chirurgie používáte a kterou by jste mi doporučila. Mám obezitu 3. stupně. Lékař říká morbidní obezita. Co to znamená morbidní ? Toto slovo mě přímo z úst lékaře děsí.

  • Host chatu

    Morbidní obezita je starší výraz pro nejvyšší stupeň obezity, tedy obezity III.st, kdy BMI je nad 40 kg/m2. Bariatrická chirurgie je jednou z metod, která dovede tento typ obezity léčit. Typ operace určuje chirurg zabývající se touto metodikou podle konkrétního pacienta a podle zkušeností pracoviště s danými metodami. Pokud navštívíte bariatrické pracoviště ve vašem bydlišti, jistě vám bude vysvětlen typ operace pro Vás nejvhodnější.

  • Kahovcová

    Dobrý den,
    podstoupila jsem gastrickou bandáž. Následně jsem měla komplikace s rupturou žaludku a akutní operaci. Jednalo se o souvislost s bandáží ? Předtím jsem nikdy neměla potíže se žaludkem, ani žaludeční vředy.
    Děkuji za odpověď

  • Host chatu

    Každé operační řešení může mít svá rizika. Svůj dotaz proto adresujte konkrétnímu pracovišti, kde byl výkon prováděn.

  • Škatulová

    Zdravím,
    Jaké jsou příčiny vzniku a rozvoje metabolického syndromu a jedná se o nemoc ? Je možná prevence ? Jaké komplikace mám očekávat. Lékař mi říká, že mám vrozený metabolický syndrom. Existují nějaké léky na toto onemocnění ?
    Děkuji za odpověď

  • Host chatu

    Metabolický syndrom je skupina onemocnění, která se vyskytuje současně a zvyšuje riziko výskytu srdečních onemocnění, mrtvice a cukrovky. Jedná se zejména o zvýšený krevní tlak, vysoká hladina krevního cukru, zvýšené množství tělesného tuku v okolí pasu a vysoký hodnota cholesterolu nebo triglyceridů v krvi. Čím věští je počet těchto faktorů, tím věští je riziko vzniku srdečního onemocnění cukrovky a mrtvice. Je třeba léčit všechny uvedené patologie.

  • Danuše L.

    Paní doktorko, řešte i opačné problémy? Například někdo trpí nechutenstvím a musíte mu naopak předepisovat něco, aby přibral?

  • Host chatu

    Nechutenství může být příznakem onemocnění, proto se musí nejprve udělat podrobnější vyšetření. Doporučuji vyšetření v gastroenterologické poradně ve vašem bydlišti.

  • Helena

    Mám dotaz po totální strumectomii od r1994 stálá váha maximálně 52 kg , v r. 2016 během roku při stejném stravování a Euthyroxu 100 mg denně sezvýšila váha o 17 kg, Dr endokrinolog údiv a stále pozvání o Endokrinilogického ústavu na odděl. obezitologie ,ale dosud NIKDO nezdůvodnil nárust tolika kg při stejném příjmu ,jen rada cvičení což dělám celoživotně i na dopor,Dr Matoulka ,přitom OB klinika píše že každý lékař PL má možnost léčit obezitu léky,což ani nemám zájem ale nárůst té váhy dosud nevysvětlen.Jsem zdravotník s 47 letou praxí tak mnohé vím,ale že budu po 20 letech po operaci vážit o tolik kg nechápu. EUC Klinika je zde na Chodově také není problém, na kho tedy lze obrátit když endokrinolog jen stále doporučeje cvičení,jídelníček a hlavně časté návštěvy Endo-ústavu,ale rozhodně nic nového a anorektika už vůbec n a to od 27 let nejím přílohy, jako příloha jen zelenina,v čem je tedy chyba? Děkuji

  • Host chatu

    Váš případ není jednoduchý, protože se snoubí dohromady několik faktorů - endokrinologické potíže, menopauza atd. Záleží i na uváděném snížení pohybové aktivity. Je jisté, že i při zachovávání stejného příjmu potravy, jak píšete, může jít váha nahoru pokud máme menší energetický výdej. Ale jistě by stálo za to nechat si propočítat jídelníček, zda energetický příjem je dostačující a neděláte si "zásoby". Zdravím a přeji úspěch!

  • Kafková

    Zdravím,
    jaké existují léky na obezitu, jak jsou účinné a jaké mají vedlejší účinky.
    Děkuji za odpověď

  • Host chatu

    Léky na obezitu existují, ale jsou "berličkou", která má doplňkový efekt. Základem zůstává jídelníček a pohybová aktivita a dobrá mysl (!). Jednotlivý typ antiobezika by měl určit obezitolog, internista či diabetolog podle typu obezity a dalších onemocnění.

Foto: archiv

Autor: - red -




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 11/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov